Aktualno

90 LET PGD Kapele


4.4.2016

90 LET KAPELSKIH GASILCEV, OTVORITEV NOVE GARAŽE ZA NOVO VOZILO.


Posodobitev poslovilne vežice v Kapelah


17.10.2013

 

Posodobitev poslovilne vežice v Kapelah

V prostorih Krajevne skupnosti Kapele sta v torek, 15.10.2013 brežiški župan Ivan Molan v imenu Občine Brežice in Silvester Lopatič v imenu izvajalca del SL - inženiring d.o.o. podpisala pogodbo za projekt »Rekonstrukcija in dogradnja mrliške vežice Kapele«.

Predsednik sveta KS Kapele -  Ivan Urek je povedal, da je bila vežica zgrajena pred 26 leti kot prva v občini Brežice. Odločili so se, da jo prenovijo in prilagodijo današnjim razmeram oziroma standardom.

Obenem sta župan Molan in predsednik sveta KS Kapele Urek podpisala sporazum o skupnem financiranju te 145.000 evrov vredne investicije. Kot je dejal Molan, bodo pri tem združili sredstva iz občinskega proračuna in sredstva krajevne skupnosti, ter poudaril, da je to sploh prvi primer podpisa takšnega sporazuma v brežiški občini.

 

Vir   : KS Kapele

Tak Ti Je Tu Blu


15.10.2013

PRVIČ V POSAVJU DOMAČI IGRANI FILM IZ KAPEL

TAK TI JE TU BLU

 

Kulturno društvo Kapele je v sodelovanju s krajani Kapel ustvarilo film z naslovom TAK TI JE TU BLU, v katerem so želeli rekonstruirati življenje, ljubezen in svatbene običaje v Kapelah po drugi svetovni vojni in to v domačem kapelskem narečju.

 

Kako je prišlo do ideje posneti film o Kapelah?

 

Popolnoma in izključno ljubiteljsko se je 90 krajanov Kapel (Kapelcev) iz štirih starostnih generacij postavilo v vloge režiserja, scenarista, snemalca, montažerja, etnologa in filmskih igralcev.

V ustvarjanje filma je bilo vloženih 13500 ur prostovoljnega dela in nekaj tisoč evrov sredstev iz lastnih žepov igralcev. Prevoženih je bilo nekaj tisoč kilometrov. Nastalo je 42 ur posnetega materiala, ki ga je bilo potrebno skrčiti na 90 minutni film. Ker je bilo to skoraj nemogoče je nastal  igrani film v 2 delih. Vsak del traja manj kot uro in pol.

Film sta finančno podprla v okviru razpoložljivih sredstev Občina Brežice in Krajevna skupnost Kapele.

Kapelci sami so zbirali pisno gradivo, zgodbe ljudi, fotografije, snemalne objekte, opremo, obleko, posodo, predmete, pesmi. Igralci so bili kmetje, delavci, uslužbenci, profesorji, inženirji, ekonomisti, pravniki, dijaki, študentje, ki so vsak svojo vlogo odigrali kot »naturščeki«, torej kot popolni amaterji. Vsi so vse svoje delo na kmetiji, v podjetju, v službi, na študiju podredili filmu.

 

Brez preteklosti ni sedanjosti in ni prihodnosti

 

V filmu je v pesmi in besedi zapisan spomin na ne tako davno preteklost, pa vendar dokaj pozabljeno: na čas izgnanstva, povojnega življenja, obvezne povojne oddaje. Pojejo ljudske pesmi, ki so se pele ob različnih priložnostih, ohranjajo ljudsko instrumentalno igranje, prikazujejo še obstoječo stavbno dediščino, oblačila, posodo in že povsem opuščena ročna kmečka opravila in ročna dela. Prikazujejo dogodke na »pušnšanku«, vasovanju, šranganju, laštanju, jutranjevanje, posnešitev in stroga pravila takratnih svatb z napitnicami.

 

Pravijo, da so se iz dela na snemanju filma naučili, da sreča ni v materialnih dobrinah, da je sreča v pristnih medosebnih odnosih, v druženju dobromislečih ljudi, da je sreča v spoštovanju narave, v spoštovanju zemlje in v spoštovanju ljudi.

Premiera filma je bila, 31. avgusta 2013 v Termah Čatež.

Film bi želeli predstaviti širši slovenski javnosti in tudi Slovencem v zamejstvu.

 

Vstop HRVAŠKE v EU


3.7.2013

VSTOP HRVAŠKE V EU

V ponedeljkovo popoldne, 30.6.2013,  so se na reki Sotli srečali stari znanci. Krajani KS Kapele in občine Marija Gorica iz sosednje Hrvaške. To je bil dan slavlja, predvsem za naše sosede, saj prihajajo v nam vsem skupno evropsko državo.

Predsednik KS Kapele Ivan Urek je na mejni reki Sotli sosedom zaželel, da jim  standart v EU nebi tako hitro padel kot je Slovencem in jim zaželel dobrodošlico.

Načelnica občine Marija Gorica Marica Jančič je vse prisotne povabila na druženje, ki se je zavleklo pozno v noč.

Sodelovali so Pihalni orkester Rozga in Kapele, katera sta zaigrala tudi  skupaj na mostu, pa konjerejci s Hrvaške in Slovenije. Prisotni so izrazili željo, da se takšna srečanja dogajajo vsako leto.SVETI KRST


7.5.2013

V nedeljo 5.5.2013 je bilo v kapelski farni cerkvi Sv. Marije Vnebovzete nadvse slovesno. K sveti maši  so najprej pristopili gasilci domačih društev PGD Kapele, Rakovec in Župelevec, kateri so v svečanih uniformah opravili zahvalo svojemu zavetniku Sv. Florjanu, nakar je župnik Vlado Leskovar opravil za Kapele enkraten in skoraj neponovljiv svečan dogodek.

Hkrati je opravil krst štirih dojenčkov, kar je dalo dogodku še posebno slovesnost.  

V Kapelah se  število rojstev vsako leto povečuje, kar je posebej razveseljivo. Domačini so veseli, da je domači vrtec že pretesen, veselijo se tudi mladih družin, katere prihajajo na novo v Kapele in oživljajo zapuščene domačije.

 Župnik Vlado Leskovar je dejal, da se mu je pri njegovem bogoslužju  takšna svečanost primerila prvič, domačini iz Kapel pa odgovarjajo, da če se mu bo še kdaj, se mu naj  v Kapelah.

Na fotografiji od leve proti desni so: Anita Šepetavc in sin Matija, Marija Stanič in hči Mija, Vesna Stergar in hči Nika ter Tanja Blaževič in hči Nika. Čestitke mladim družinam.

Tekst in foto: Jure Urek
MATERINSKI DAN


27.3.2013

MAMAM ZA PRAZNIK V KAPELAH

V torek 26.3.2013 so učenci osnovne šole Kapele, skupaj z varovanci domačega vrtca ponovno presenetili starše in druge obiskovalce.  Kvalitetno pripravljen program je  po več kot uri programa minil prehitro. Otroci so recitirali, peli, igrali in predstavili prvič  narodne noše  folklorne skupine PŠ Kapele – KOSCI  pod mentorstvom Vesne Molan.

 

V odsotnosti ravnateljice OŠ Dobova, gospe Ivanke Baškovič, ki ji je prisotnost opravičila njena bolezen, je imel osrednjo besedo predsednik KS Kapele Ivan Urek, kateri je poudaril pomembnost dveh osrednjih praznikov  v mesecu marcu, namenjenih ženam in materam. Povedal je, da leporečenje moških  na ta dva dneva nista toliko pomembna kot dejstvo, da bi se moški morali obnašati čez celo leto bolj spoštljivo do njih in ne samo na ta dva datuma.

 

Prireditev so poleg otrok domače šole popestrili še učenci GŠ Krško s trobilnim kvartetom pod mentorstvom Francija Arha in Matjaža Kavčiča, učenki GŠ Brežice  Ema in Anamarija Agnič na citrah pod mentorstvom Anite Veršec, domača Vokalna skupina IRIS  pod vodstvom zborovodkinje Mateje Rožman in moški pevski zbor Kapele pod vodstvom zborovodkinje Mihalele Komočar.

 

Dobro obiskan vsakoletni nastop ob  prazniku naših mam, je zaključila skupina Luksus banda in seveda s sporočilom, da tako dobro obiskan praznik potrebuje ponovitev. Pa ne samo naslednje leto.  Naj se ponavlja.

 

Vir: KS Kapele

Foto: Jure Urek

Otvoritev trgovine Reni v Kapelah


10.3.2013

NOVA TRGOVINA V KAPELAH

V soboto, dan po Dnevu žena in dan pred Dnevom mučenikov, so v Kapelah obeležili velik dogodek. Osrednji center kraja je pred letom skoraj že zaspal, saj ni bilo gostilne, trgovine, pošta pa je tudi v zapiranju.


A sobota 9.marca je v kraj prinesla pomlad. Gostinskemu objektu se je v poslovnih prostorih KS pridružila še živilska trgovina, tako da se kvaliteta življenja v kraju izboljšuje. Tudi po zaslugi članov Sveta KS, kateri so imeli skrb pri izbiri najemnika.


Na otvoritveni slovestnosti trgovine, podjetnice Renate Hubej s.p., so dogodek popestrili člani Pihalnega orkestra Kapele, in z obiskom številni krajani celotne KS.


Po uvodnem nagovoru najemnice Renate Hubej, je prisotne pozdravil predsednik Sveta KS Kapele Ivan Urek, ki je izrazil zadovoljstvo, da je v kraj prišla najmenica, katera je takoj zaživela s krajem. V želji, da poslovno sodelovanje v interesu krajanov živi še dolgo, je svečani trak prerezala hči najemnice ki bo zaradi poslovanja in vse pogostejše odsotnosti obeh staršev, še najbolj pogrešala mamo in ata.

KS Kapele se že veseli naslednjega dogodka. Otvoritev pogodbene pošte v prostorih trgovine, o katerem bomo še poročali.

9. maraton pihalnih orkestrov v Kapelah


15.9.2011

Vabljeni na 9. MARATON PIHALNIH ORKESTROV v KAPELE!


Z nami bodo letos:
- VAŠKA GODBA VRH NAD LAŠKIM
- MESTNI PIHALNI ORKESTER ŠKOFJA LOKA
- PUHAČKI ORKESTAR KUD HARTIĆ TISNO (otok Murter - HR)
- MENGEŠKA GODBA
- KD MIHAELOV SEJEM - SEKCIJA HARMONIKARJEV
- ANSAMBEL "OD OKA"

Zagotovljena odlična hrana gostilne GEDŽO in tudi za dobro kapljico je poskrbljeno!

www.orkester-kapele.si
V Kapelah je bilo bučno


8.9.2011

Člani kapelske lovske družine so tako kot že mnogo let dosedaj tudi tokrat v prvem vikendu v septembru pripravili tekmo v streljanju glinastih golobov. Kot je povedal predsednik družine Branko Geč je njihova tradicionalna tekma za člane lovskih družin tudi tokrat na strelišče v Kapele privabila šest ekip iz Posavja.

Pomerilo se je kakšnih 40 tekmovalcev, za katere to pomeni tudi uvod v novo lovsko sezono. Povedal je še, da je pred osamosvojitvijo bilo tudi kar nekaj ekip iz sosednje Hrvaške, sedaj pa zaradi meje ne morejo priti z orožjem in je sodelovanje nekako zamrlo.

Sicer pa se je pohvalil, da imajo v svojih vrstah 33 članov, od tega jih je večina aktivnih in delovno obveznih, letos imajo pa tudi štiri nove člane-pripravnike in eno pripravnico.

Janez Lahovič, eden najstarejših članov, je povedal, da se je družini pridružil že red 36 leti, od takrat pa se je marsikaj spremenilo. Danes ni več aktiven, rad pa se druži z lovci, uživa v naravi, čeprav, kot je povedal, je divjadi vedno manj tudi v kapelskem koncu.


Video: http://vimeo.com/28675456

Koncert festivala Seviqc Brežice v Kapelah


18.8.2011

Na letošnjem koncertu v cerkvi sv. Trojice v Kapelah, ki je bil v sredo, 17.8. ob 20:30, sta nastopili nizozemski umetnici, sestri Judith (violina)  in Tineke (čembalo) Steenbrink. Zanimiv duo je predstavil skladbe Schmelzerja, Corellija, Biberja, Händla in drugih baročnih skladateljev.

Ansambel Severijn sta leta 1998 ustanovili sestri Judith in Tineke Steebrink. S tema dvema glasbenicama, ki predstavljata srce zasedbe, se je Severjin podal v čas 17. in 18. stoletja in njegove komorne glasbe za godala ter basso continuo. Na povabilo različnih festivalov sta nastopili že na Norveškem in Hrvaškem, v Nemčiji, Franciji, Avstriji, Indoneziji, Sloveniji, Rusiji in Veliki Britaniji.

Cerkev Sv. Trojice je bila ta večer polna obiskovalcev, kateri so bili navdušeni nad glasbeno izvedbo, aplavz pa je dosegel še izvedbo dodatne sklabe.Stran:     1   2