Tak Ti Je Tu Blu

PRVIČ V POSAVJU DOMAČI IGRANI FILM IZ KAPEL

TAK TI JE TU BLU

 

Kulturno društvo Kapele je v sodelovanju s krajani Kapel ustvarilo film z naslovom TAK TI JE TU BLU, v katerem so želeli rekonstruirati življenje, ljubezen in svatbene običaje v Kapelah po drugi svetovni vojni in to v domačem kapelskem narečju.

 

Kako je prišlo do ideje posneti film o Kapelah?

 

Popolnoma in izključno ljubiteljsko se je 90 krajanov Kapel (Kapelcev) iz štirih starostnih generacij postavilo v vloge režiserja, scenarista, snemalca, montažerja, etnologa in filmskih igralcev.

V ustvarjanje filma je bilo vloženih 13500 ur prostovoljnega dela in nekaj tisoč evrov sredstev iz lastnih žepov igralcev. Prevoženih je bilo nekaj tisoč kilometrov. Nastalo je 42 ur posnetega materiala, ki ga je bilo potrebno skrčiti na 90 minutni film. Ker je bilo to skoraj nemogoče je nastal  igrani film v 2 delih. Vsak del traja manj kot uro in pol.

Film sta finančno podprla v okviru razpoložljivih sredstev Občina Brežice in Krajevna skupnost Kapele.

Kapelci sami so zbirali pisno gradivo, zgodbe ljudi, fotografije, snemalne objekte, opremo, obleko, posodo, predmete, pesmi. Igralci so bili kmetje, delavci, uslužbenci, profesorji, inženirji, ekonomisti, pravniki, dijaki, študentje, ki so vsak svojo vlogo odigrali kot »naturščeki«, torej kot popolni amaterji. Vsi so vse svoje delo na kmetiji, v podjetju, v službi, na študiju podredili filmu.

 

Brez preteklosti ni sedanjosti in ni prihodnosti

 

V filmu je v pesmi in besedi zapisan spomin na ne tako davno preteklost, pa vendar dokaj pozabljeno: na čas izgnanstva, povojnega življenja, obvezne povojne oddaje. Pojejo ljudske pesmi, ki so se pele ob različnih priložnostih, ohranjajo ljudsko instrumentalno igranje, prikazujejo še obstoječo stavbno dediščino, oblačila, posodo in že povsem opuščena ročna kmečka opravila in ročna dela. Prikazujejo dogodke na »pušnšanku«, vasovanju, šranganju, laštanju, jutranjevanje, posnešitev in stroga pravila takratnih svatb z napitnicami.

 

Pravijo, da so se iz dela na snemanju filma naučili, da sreča ni v materialnih dobrinah, da je sreča v pristnih medosebnih odnosih, v druženju dobromislečih ljudi, da je sreča v spoštovanju narave, v spoštovanju zemlje in v spoštovanju ljudi.

Premiera filma je bila, 31. avgusta 2013 v Termah Čatež.

Film bi želeli predstaviti širši slovenski javnosti in tudi Slovencem v zamejstvu.